16 nov 2022

5 tips om de perfecte bouwgrond te vinden voor jouw (vakantie)woning!

delen
HUS07525

Hoe ga je van start?

Het vinden van een bouwgrond is niet eenvoudig en al zeker niet nu iedereen op zoek is naar een stek in eigen land om de vakantie door te brengen. Wijzelf gingen enkele jaren geleden al op zoek naar een stuk grond in de Ardennen, om een vakantiehuis op te plaatsen. In deze post willen we je enkele tips geven en zaken waar wij tegenaan zijn gelopen:

  • De perfecte locatie

  • Mag ik hier wel een vakantiehuis bouwen?

  • Het plaatselijke beleid

  • De nutsvoorzieningen

  • De buren

Wij gingen op zoek naar de perfecte locatie op maximum 2 uur rijden van onze woonplaats, Gent, en dit in een bosrijke omgeving dichtbij de nodige bezienswaardigheden. Hiervoor maakten we een cirkel op de kaart en bekeken wat tot de mogelijkheden behoorde. Mocht je een plaats vinden die het goed zal doen als bv. Airbnb woning dan kan je best kijken naar een locatie die op anderhalfuur rijden van Brussel ligt.

Wij kwamen uit op de buurt rond Durbuy, Coo, Malmédy, Stavelot en Waimes. Die laatste is het uiteindelijk geworden omwille van 3 belangrijke redenen:- De vennbahn ligt vlakbij de grond, dit is een vlakke fietsroute van Luxemburg tot in Duitsland. Hierop kan je naar hartelust fietsen op een bijna vlakke oude treinroute van dorp naar dorp,- de grond was vrij vlak en had een zuiden gerichte ligging met een prachtig uitzicht,- het was een bouwgrond waarvoor geen specifieke voorschriften waren.

Eens je de juiste grond hebt gevonden, ga je best even langs bij de lokale instanties om je bouwplannen voor te leggen met de vraag of dit wel binnen hun beleid past. Want je mag helaas niet zomaar bouwen wat je wilt. Vooral de grootte of het is te zeggen de kleine oppervlakte van onze woning was wel een struikelblok. Het tiny house wat we eerst wensten te plaatsen werd helaas afgekeurd. We gingen dan ook terug naar de tekentafel en zo onstond het model OTTO. Dus in zekere zin moeten we de gemeente ook wel bedanken. Gelukkig was model OTTO wel een mogelijkheid, echter raadden ze ons toen aan om telkens een locatie te zoeken aan de rand van het dorp, bij het bos of op het platteland.

Het plaatselijke beleid is vaak zo opgebouwd dat bouwgronden dichtbij de dorpskern voorbehouden zijn voor gezinnen die er ook voltijds komen wonen. Het kan dan ook zijn dat een vakantiehuis niet binnen dat plaatje past en hierdoor helaas afgekeurd wordt. Wil je niet voor onnodige kosten komen te staan dan kijk je best ook eens de nutsvoorzieningen na.

Zo kan het zijn dat er aan je grond geen riolering ligt waardoor je moet investeren in dure filtratie installaties om aan de voorschriften te voldoen. Daarnaast kijk je ook even elektriciteit en internet na, als die kabels er nog niet liggen moet je ook hier op een extra kost rekenen om deze te laten voorzien. Vaak betaald de energie- of internetmaatschappij wel de helft van de kosten.

En dan de laatste maar wel heel belangrijke schakel: de buren. Bij ons was dit wel even schrikken, na de aankoop kregen we te horen dat de vorige eigenaars hun plannen werden afgekeurd vanwege de buren. Dit omdat de inkijk en de materiaalkeuze niet voldeden aan de wensen van de buren. Je kijkt dus best even dergelijke aanvragen in bij de gemeente en ga het gesprek aan met de buren vooraleer je jouw vakantiehuis ontwerpt. Wij hielden er dan ook rekening mee dat het huis amper inkijk heeft in de tuin van de buren en dat het uitzicht perfect past tussen de andere huizen. Dit was niet makkelijk met links een stenen Ardens huis en rechts een witte moderne villa... Tot zover de voorschriften :)

Wil je jouw huisje ook als vakantiehuis verhuren, spreek dan ook even met je buren. En stel hen gerust dat je controle hebt op wie er verblijft, zo vermijd je vervelende telefoontjes eens je klanten in de woning verblijven.

Zoek dus vooral op je gemak naar de juiste grond en neem geen overhaaste beslissingen. Want ergens ligt jouw ideale grond, je moet alleen even zoeken en doorzetten!

Als je meer wil ontdekken of met twijfels zit, neem gerust contact op en we delen graag onze ervaring. Verder voldoen onze modellen ook reeds aan de energienorm en voorschriften van het Waalse, Vlaamse en Brusselse gewest.