7 nov 2024

Het bouwproces van een husette: stap voor stap naar duurzaam woongenot

delen
HUS05374

Bij het bouwen van een Husette-woning in CLT (cross-laminated timber) komen verschillende stappen kijken, ieder met zijn eigen uitdagingen en oplossingen. Hier nemen we je mee door de bouwfasen van een husette, meer specifiek van het project 16. Ouwegem, waarbij duurzaamheid en efficiëntie vooropstaan.

1. De fundering: een sterke basis

Voor onze CLT-woningen maken we standaard gebruik van een betonnen fundering. Hoewel de draagkracht van de grond soms beperkt is, biedt de lichtgewicht structuur van CLT ons de mogelijkheid om toch met een algemene funderingsplaat te werken. Dit geeft ons een solide basis waarop we verder kunnen bouwen.

2. CLT-constructie: houtbouw met karakter

Voor de constructie van de woning kiezen we voor CLT, een massiefhoutbouwmethode met oorsprong in naaldbosrijke regio’s zoals de Alpen en Scandinavië. We werken nauw samen met de gerenommeerde Oostenrijkse leverancier Binderholz, die ons voorziet van hoogwaardige CLT-elementen. Met dit bouwmateriaal creëren we niet alleen een duurzame en degelijke woning, maar ook één die warmte en karakter uitstraalt.

3. Buitenschrijnwerk: hoogwaardige afwerking

Zodra de constructie staat, gaan we aan de slag met het buitenschrijnwerk. Terwijl binnen de technische leidingen worden geplaatst, zorgen we buiten voor de installatie van ramen en deuren. We werken standaard met aluminium schrijnwerk van A-merken; in dit project kozen we voor het Duitse merk Schüco, dat bekendstaat om zijn kwaliteit en duurzaamheid.

4. Dakafwerking: bescherming en duurzaamheid in één

Na het aanbrengen van alle leidingen op het dak gaan we direct over tot de dakafwerking, mits het weer het toelaat. In dit geval betreft het enkel platte daken, die we eerst voorzien van een laag EPS of houtvezelisolatie volgens het budget en de voorkeur van de klant. Vervolgens wordt een EPDM-laag aangebracht, afgewerkt met rolgrind als ballast. Deze opbouw biedt niet alleen een duurzame dakafwerking, maar fungeert ook als een reflectieschild tegen de zon, waardoor het binnen koeler blijft.

5. Regenwater: duurzaam waterbeheer

Afhankelijk van de weersomstandigheden en het type gevelwerkzaamheden plannen we de rioleringswerken in. Voor dit project kozen we ervoor om het regenwater optimaal te benutten; douchen gebeurt bijvoorbeeld volledig op regenwater. Hiervoor plaatsten we twee regenwaterputten van elk 10.000 liter. Om het water binnen extra te zuiveren, hebben we een UV-filter geïnstalleerd, wat zorgt voor schoon en veilig regenwater in de badkamer.

6. Binnenafwerking: vloerverwarming en chape

Zodra de vloerverwarming is gelegd, brengen we de chape aan. Om het droogproces van de chape te versnellen, installeren we een verwarmingssysteem dat een specifieke cyclus doorloopt voor een optimale uitharding van de chape. Hierdoor kunnen we sneller verder met de binnenafwerking en alles voorbereiden voor de plaatsing van het sanitair, de keuken en de vloerafwerking.

7. Gevelafwerking: esthetiek en karakter

Terwijl binnen de wanden worden behandelt en de technieken worden ingeregeld, speelde zich buiten een klein wonder af in onze natte winter: het bleef eindelijk droog, waardoor de crepi-werkzaamheden konden doorgaan. Voor de finishing touch aan de voorgevel plaatste de schrijnwerker een houten gevelbekleding in Thermowood Fraké, een uniek profiel dat een warme en authentieke uitstraling geeft.

Tot slot

Elke fase in het bouwproces van een Husette-woning is zorgvuldig afgestemd om de efficiëntie en duurzaamheid te waarborgen. Van een solide fundering tot de esthetische afwerking van de gevel, we bouwen aan een woning die warmte, karakter en milieuvriendelijkheid uitstraalt. Dankzij onze samenwerking met enkel de beste bouwpartners en de keuze voor innovatieve materialen zoals CLT, realiseren we woningen die klaar zijn voor de toekomst. Zo bouwen we aan jouw duurzame husette, stap voor stap.

Bedankt aan alle partners van dit project: - Padecor - constructie, buitenschrijnwerk, gevelbekleding - Hobotra - grond- en funderingswerken - Vandevelde Joachim - sanitair, technieken, elektriciteit en ventilatie - Dirk Claeys - schilderwerken - Verstraete interior - keuken, binnendeuren - Declerck - tegelwerken - Verschueren - crepiwerken

Meer info over dit project: Project 16. Ouwegem