5 jul 2024

Waarom luchtdichtheid essentieel is voor Energiezuinige woningen.

delen
HUS07801

Het Belang van Luchtdichtheid voor Energiezuinige woningen

Bij husette streven we naar duurzame, energiezuinige woningen die niet alleen prachtig ontworpen zijn, maar ook optimaal presteren. Een belangrijk aspect van deze prestaties is de luchtdichtheid van de woning.

Waarom is Luchtdichtheid Cruciaal?

  1. Energie-efficiëntie: Door luchtlekkages te minimaliseren, blijven verwarmde of gekoelde lucht beter binnen, wat leidt tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

  2. Comfort: Goede luchtdichtheid voorkomt tocht en zorgt voor een constanter binnenklimaat, wat bijdraagt aan het wooncomfort.

  3. Gezondheid: Een luchtdichte woning helpt ongewenste buitenlucht en allergenen buiten te houden, wat de binnenluchtkwaliteit ten goede komt.

  4. Vochtbeheer: Het voorkomt ongecontroleerde luchtstromen die vocht naar binnen kunnen brengen, wat schimmelvorming en bouwschade kan veroorzaken.

Blowerdoortesten: Een Essentiële Meting

Bij Husette maken we gebruik van blowerdoortesten om de luchtdichtheid van onze woningen na te gaan. Dit proces omvat het creëren van een drukverschil tussen binnen en buiten om luchtlekken op te sporen en gericht aan te pakken. Hieruit komt een waarde de zogenoemde n50 waarde, de maatstaf voor de luchtdichtheid van een woning. Hierbij geldt hoe lager hoe beter!

Interpretatie van de Resultaten (n50 waarde)
  • 0,6 of lager:

    Zeer luchtdicht en voldoet aan de Passiefhuisstandaard. Ideaal voor zeer energiezuinige woningen.

  • 1,0 - 1,5 :

    Zeer goed voor energiezuinige nieuwbouwwoningen en voldoet aan strenge energieprestatie-eisen.

  • 1,5 - 3,0 :

    Acceptabel voor standaard nieuwbouwwoningen. Biedt een goede balans tussen energie-efficiëntie en comfort.

  • 3,0 en hoger:

    Voor oudere woningen en gebouwen zonder specifieke energie-eisen. Hier kunnen verbeteringen wenselijk zijn om energiekosten te verlagen en comfort te verhogen.

Voorbeeld: Tijdens de bouw van onze husette kijkwoning werd een blowerdoortest uitgevoerd die minimale lekken aan het licht bracht, waardoor we gerichte verbeteringen konden doorvoeren. Dit zorgde ervoor dat de woning voldeed aan onze hoge standaarden voor energie-efficiëntie.

We gingen nog meer toezien op de installatie van de technieken in onze CLT projecten om zo de lekken nog meer te beperken. Zo gingen we van een mooie blowerdoor (n50) waarde van 0,60 in onze kijkwoning te Nazareth (realisatie 2023) naar een 0,30 in onze laatste realisatie te Ouwegem (realisatie 2024)! Ontdek alle gekende blowerdoortest waardes op onze projecten pagina! Met deze resultaten zitten we dus ruim onder de norm van passiefhuisstandaard, iets waar we enkel trots op kunnen zijn met dank aan onze bouwpartners en hun passie!

Conclusie

Een goede luchtdichtheid is essentieel voor het bereiken van de duurzaamheid en energiezuinigheid waar Husette voor staat. Onze inzet voor hoogwaardige luchtdichte constructies garandeert niet alleen lagere energiekosten en een hoger comfort, maar draagt ook bij aan een gezonder en duurzamer woonmilieu.

Meer weten over onze aanpak? Kijk even op onze aanpak en ontdek hoe wij jouw droomwoning kunnen realiseren.